Bird: Eurasian Tree Sparrow screenshot 0

Age ratingPEGI-3
ButiranUlasanVersiMaklumat

Perihal Bird: Eurasian Tree Sparrow

Burung pipit Eurasia (Passer montanus) adalah burung passerine dalam keluarga burung pipit dengan mahkota chestnut dan tengkuk yang kaya, dan tompok hitam di setiap pipi putih tulen. Jantina juga dijerat, dan burung muda adalah versi dewasa yang lebih suram. Burung pipit ini berkembang biak di kebanyakan wilayah Eurasia dan Asia Tenggara yang sederhana, di mana ia dikenali sebagai pokok burung pipit, dan ia telah diperkenalkan di tempat lain termasuk Amerika Syarikat, di mana ia dikenali sebagai pokok burung Eurasia atau burung pipit Jerman untuk membezakannya dari yang asli burung pipit Amerika yang tidak berkaitan. Walaupun beberapa subspesies dikenali, penampilan burung ini sedikit berbeza dari jarak yang luas.

Dengarkan suara burung pipit yang akan membantu anda mengenali burung-burung biasa di halaman belakang rumah anda sendiri!

Sarang burung gagak pohon Eurasia dibina dalam rongga semula jadi, lubang di dalam bangunan atau sarang burung belati Eropah atau bangau putih yang tidak digunakan. Klac biasa adalah lima atau enam telur yang menetas di bawah dua minggu. Burung pipit ini terutama memakan biji, tetapi invertebrata juga dimakan, terutama pada musim pembiakan. Seperti burung kecil yang lain, jangkitan oleh parasit dan penyakit, dan pemangsa oleh burung buas memakan korban, dan jangka hayat khasnya adalah sekitar dua tahun.

Burung pipit mungkin lebih sukar dilihat daripada burung lain, kerana bulu coklatnya yang halus menawarkan sedikit penyamaran di persekitaran semula jadi mereka. Namun, setelah anda mengetahui bunyi burung pipit, anda akan dapat mengenal pasti burung-burung ini tanpa melihatnya! Lagu-lagu Sparrow ringkas dan terdiri daripada rangkaian nota 'cheep'. Mak biasanya orang yang menyanyi, menggunakan suara mereka untuk menarik pasangan. Burung pipit wanita hanya sesekali menggunakan lagu mereka, juga dengan harapan dapat menarik pasangan kawin baru. Dalam kawanan, burung pipit juga menggunakan panggilan lain untuk berkomunikasi, seperti 'cheep' tunggal untuk menunjukkan kepatuhan. Betina juga mengeluarkan suara mengecewakan untuk mengejar wanita lain.

Burung pipit Eurasia tersebar luas di bandar-bandar dan kota-kota di Asia timur, tetapi di Eropah ia adalah burung pedesaan terbuka yang berhutan ringan, dengan burung pipit rumah berkembang biak di kawasan bandar yang lebih banyak. Kisaran sparrow pokok Eurasia yang luas dan populasi yang besar memastikan bahawa ia tidak terancam secara global, tetapi terdapat penurunan yang besar di populasi Eropah barat, sebahagiannya disebabkan oleh perubahan amalan pertanian yang melibatkan peningkatan penggunaan racun rumpai dan kehilangan ladang rontok musim sejuk. Di Asia timur dan Australia barat, spesies ini kadang-kadang dipandang sebagai perosak, walaupun ia juga terkenal dalam seni oriental.

Walaupun burung pipit tidak semewah seperti burung burung yang berwarna terang, burung-burung biasa ini sering tinggal di bandar dan kawasan kejiranan, menjadikannya burung penting untuk dikenali! Burung pipit adalah burung kecil, gemuk, coklat atau kelabu yang sangat sosial. Mereka sering tinggal di kawanan besar dan boleh didapati bersarang di dekat atau bahkan di rumah manusia! Burung pipit adalah salah satu dari beberapa jenis burung yang mengamalkan mandi debu, tingkah laku di mana burung pipit menggali lubang kecil kemudian meletakkan dan menggunakan sayapnya untuk menjentikkan debu ke atas tubuhnya.

Dengarkan lagu sparrow yang sederhana namun indah! Pemantau burung akan senang mengenali burung pipit dengan suaranya sahaja!

Bird: Eurasian Tree Sparrow - Versi 61

(21-04-2024)
Versi lain
Apa yang baruUpdated for a better user experience.Add High Quality Eurasian Tree Sparrow Audio.Easy to use interface.More Audio when Online to Internet.

Belum ada ulasan atau rating lagi! Untuk berikan ulasan yang pertama, sila

0 Reviews
Info Trust Icon
Aplikasi Bagus DijaminAplikasi ini lulus ujian keselamatan untuk virus, perisian hasad dan serangan hasad lain serta tidak mengandungi sebarang ancaman.

Bird: Eurasian Tree Sparrow - Maklumat APK

Versi APK: 61Pakej: com.mfahristudio.birdsound.treesparrow
Keserasian Android: 7.1+ (Nougat)
Pemaju:M.Fahri StudioDasar Privasi:http://mfahristudio.rf.gd/privacy-policy/com.mfahristudio.birdsound.treesparrow/Bird%3A%20Eurasian%20Tree%20Sparrow.htmlKebenaran:11